Sárgarépa

Ősi formája – a vad murok – nálunk a réteken, legelőkön, szántóföldeken gyakori gyom. Valószínűleg az i. sz. 1. század óta szerepel az emberiség étlapján. Korábban a pasztinák töltötte be azt a szerepet, amit most a sárgarépa.  Az első írásbeli emlék a sárgarépa fogyasztásáról Ibn Al Avam, arab tudóstól származik a 12. századból; ő már különbséget tesz az ízletes, vörös színű és a zöldesbe hajló, sárgás színű répa között. Ez utóbbi magasan kiemelkedett a földből (akárcsak a mostani takarmányrépák némelyike), mert csak attól zöldülhetett meg, hogy a koronáját a napfény érte. Nemesítése már a 16. században megkezdődött. A nemesített változat a vadhoz képest jóval nagyobb répatesttel rendelkezik, ízletesebb és kevésbé fásodó szerkezetű.

A sárgarépa kétéves növény, amely az első évben a gyökerét fejleszti ki, és csak a második évben hoz magszárat, virágot és érlel magot. Lombja – a petrezselyemmel szemben – nem ehető!

A sárgarépát az emberi szervezet tökéletesen tolerálja, rostjai szabályozzák a bélrendszerben lezajló mozgást. Jótékony szerepet játszik a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, illetve egyike azon élelmiszereknek, amelyek a leghatékonyabbaknak tűnnek egyes rákos megbetegedések kivédésében. Kiemelt táplálkozási értékét nagy (6-12 mg/100 g) karotintartalmának köszönheti. Ez a vegyület az A-vitamin előanyaga, aminek a hiánya különféle szembetegségeket és látási elégtelenséget (farkasvakság) okoz. Tartalmaz további többféle B vitamint, E vitamint, C-vitamint, káliumot, kálciumot, vasat is.

Kiváló étrendi tulajdonságait nem használjuk ki eléggé.

A sárgarépát nem kell feltétlenül meghámozni: a primőr sárgarépát mindössze folyóvízzel alaposan le kell mosni, s elég, ha a többiről lekaparjuk a felső réteget. Ízesítés előtt rövid idővel kell lereszelni – hacsak nem öntözzük meg citromlével -, ugyanis a reszelt sárgarépa befeketedik. Több módon is szeletelhetjük: karikákra, pálcikákra (julienne) vagy apró kockákra.

A lehető legjobb, ha megpároljuk, ez könnyű, gyors (nyolc perc) és egyszerű eljárás. A vastag sárgarépát is teljesen át tudjuk főzni, ha kétharmad hosszban bevágjuk. Ezzel az eljárással egységesen megfő, s ráadásul egészben is marad. Lassú tűzön kiszárított sárgarépapürét mártások sűrítésére lehet használni.

Forrás: balintgazda.humindmegette.hu

Receptek sárgarépával

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *