Petrezselyem

Vad alakjai a Földközi-tenger környékén nőnek, főként a források környékén, patakok nyirkos partján, köves, kavicsos területeken. A latin petroselium név a görög petrosz (szikla, kő) és a szelion (növény) szavak összeolvadásából jött létre. A rómaiak ételeiben jelent meg először, és hamarosan olyan népszerű lett, hogy azt az embert, aki mindenbe beleártotta magát, petrezselyemnek nevezték.

Petroselinum hortense (P. crispum) Népies neve: petruska, petrezselem, petrezsirom

A petrezselyem nemcsak ételízesítő, de gyógynövény is: mind a gyökeréből, mind a lombjából veseműködést serkentő, vesekőhajtó és hólyaghurut elleni teák készíthetők. A gyökérből kipréselt lé fokozza az emésztőrendszer működését, gyógyítja a gyomor- és májbetegségeket, valamint étvágygerjesztőként is hatásos.
A petrezselyem javítja a látást. Hörgőproblémák esetén is jól használható, az allergiások kötelező növénye. Vértisztító és serkenti a veseműködést is. Sokan a rovarcsípéseket is petrezselyemmel gyógyítják, a csípés helyét friss petrezselyemmel bedörzsölve. Van benne rengeteg C- és E-vitamin, illóolaj és flavionok is. Teáját is fogyaszthatjuk: 2 teáskanál petrezselyemlevelet vagy gyökeret kell leforrázni 3 deci vízzel, majd 15 perc pihentetés után leszűrni.

A levelet ne csak pohár vízbe tegyük, hanem a vizet tegyük a hűtőbe. Még jobb, ha egy lezárható műanyag dobozt félig megtöltünk vízzel, és ebbe áztatva tesszük a petrezselymet a hűtőbe. Ha a vizet cseréljük is, akár hetekig friss marad.

Az összevágott lomb alufóliába csomagolva mélyhűtőben olyan friss marad, mintha most vágtak volna le a tövéről. A levélzetet nyáron eredményesen lehet szántani. Kis csomókba kötve szellős, de nem napfényes helyen egy hét alatt megszárad; az összemorzsolt leveleket jól záródó üvegben eltartva egész télen lehet hasznosítani.

Levelét célszerű csak a főzés végén az ételhez adni, hogy aromája és vitamintartalma megmaradhasson.

A gyökér, vagy fehérrépa fűszeres illatú zöldség, melyet zöldség- és húslevesekben, mártásokban fogyasztunk a leggyakrabban. Héját krumplihámozóval a legegyszerűbb eltávolítani. Hozzá hasonló a Hortobágyon vadon termő csemegebaraboly, melyet manapság nemigen használunk, de régi szakácskönyvekben, regényekben lehet még találkozni vele. Alacsony kalóriájú,  ásványi sókban, vasban, káliumban gazdag. Hűtőben hetekig tárolható.

Forrás: Bálint gazda, mindmegette.hu

Receptek petrezselyemgyökérrel

Receptek petrezselyemzölddel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *