Pasztinák

latin név: Pastinaca sativa
egyéb magyar nevei: paszternák, fehérrépa, olaszrépa
angolul: parsnip németül: Pastinake
Származás: Eurázsia

Receptek pasztinákkal

Növénytani jellemzők: kétéves növény (magokat a második évben, július körül hoz), fehér-világossárga karógyökerét fogyasztjuk, páratlanul szárnyasan összetett levelei nem ehetőek, érintésük is allergiás kiütéseket okozhat. Összetett ernyős virágzata májusban nyílik, július-augusztusban érő termése ikerkaszat.

Termesztése: korán, februártól április elejéig vetjük, 30 cm-es sortávolságra, 1-2 cm mélyen, sűrűn, majd szükség szerint egyeljük, gyomláljuk. Félárnyékot és napos helyet is elvisel, szárazságtűrő, őszi szervestrágyázást igényel. Jó vízgazdálkodású, laza talajon neveljük, de kötöttebb, agyagosabb talajon is megterem. Tenyészideje 180-220 nap, nyártól őszig szedhető, de fagytűrése miatt akár a földben is áttelelhet. Késő ősszel felszedve pincében, nedves homokban egész télen tárolható.

Táplálkozási jelentősége: C és B1 vitamin, kalcium, foszfor és vasforrás, rosttartalom, aránylag magas szénhidrát tartalom (kb. 15%)

Felhasználása: gyakran egyszerűen a fehérrépa (petrezselyemgyökér) szerepében használják levesekben (édeskésebb, fűszeres ízt ad a zöldség- bab- húsleveseknek), de érdemes főszereplőként is kipróbálni sütve, (krém)levesnek, pürének, csőben sütve, inkább a krumplihoz hasonló szerepkörben.

Pasztinák petrezselyem

A  pasztinák és a petrezselyemgyökér különbsége: a pasztinák a gömbölyű vállú, a levélzet belesüllyed a gyökérbe.

Receptek pasztinákkal

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *