Mizuna saláta (mustárspenót)

A mizuna ismert még mizumaként, mustárspenótként, nameniaként és kiotói vízizöldként is, de gyakran emlegetik sárkányfogó saláta néven is. A káposztafélék családjához tartozó mizuna kínai eredetű, mégis Japánban terjedt el igazán.

Aromás, kissé borsos, csípős ízzel rendelkezik. Hasonló kissé a rukkolához, de kevésbé erőteljes az íze.

Leginkább a borsos, tormás, mustárok ételekhez illik, de salátakeverékekben is isteni lehet. Párolva és főzve is fogyasztható, a wokban készült ételekhez általában azonban csak ízesítőként szokták adni, míg virágba szökött szárát ínyencségként fogyasztják.

Kitűnően illik gyakorlatilag bármilyen salátába, amelybe egyébként is tennénk zöld leveleket. Az íze egyáltalán nem tolakodó, remekül kiegészít minden egyéb saláta-alapanyagot, és bármilyen öntettel tálalhatjuk.
Kész köretet is feldobhatunk azzal, ha némi mizunát keverünk hozzá, de a mizunát akár kevés olajon meg is párolhatjuk – ilyenkor vegyük figyelembe, hogy a szárának hosszabb időre van szüksége a párolódáshoz, mint a leveleknek. Pirítással készült ételekhez (pl. csíkokra vágott pirított fűszeres húshoz, pirított májhoz) is remekül illik, ha az elkészült, de még meleg ételhez hozzáforgatjuk.

Rendkívüli immunerősítő hatással rendelkezik, kiemelkedően magas a vas- és foszfortartalma, gazdag emellett béta-karotinban, káliumban, C-vitaminban, kalciumban, magnéziumban, folsavban, E- és K-vitaminban. Emellett más keresztesvirágúakhoz hasonlóan a mizuna is igen gazdag a rákmegelőzésben fontos szerepet játszó úgynevezett glükozinolátokban. Ráadásul még élelmi rostból is jelentős mennyiséget tartalmaz, így az emésztésünk rendben tartásához is hozzájárul.

Jól záródó műanyag dobozban hűtőben tárolva legalább 4-5 napig friss marad.

Forrás: femcafe.hu, Évkerék Receptek

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *