Mángold

Levélmángold, bordás mángold, salátarépa, fehér cékla néven találkozhatunk a mángolddal. Igen régi kultúrnövényünk, a 17. századtól széles körben termesztették. A répafélék családjába tartozó díszzöldség. Ázsiában több ezer éve termesztik. Őse valószínűleg a vadon termő tengeri répa, rokona a cékla és a sárgarépa is.

Itthon kétféle mángoldot – vagy mangoldot – termesztenek: a spenóthoz hasonló kinézetűlevél vagy metélőmángoldot, valamint a száráért termesztett bordás mángoldot, melyet könnyű felismerni vastag piros (esetleg fehér vagy sárga) levélnyeléről. Előfordulnak köztes fajok, melyeknél mind a levélnyél, mind a levéllemez erőteljes, ilyenkor a két részt két különböző ételhez készíthetjük el. Viszonylag kevés kártevője és betegsége ismert, így nem igényel vegyszeres kezelést a termesztése.

Szerves savtartalma miatt élénkítő hatású. C-vitamin tartalma a paradicsoménál is magasabb. Nagy pektintartalma miatt emésztést segítő hatása van. Alacsony kalóriatartalmú, magas a K-, A-, C-, E-vitamin, magnézium, mangán, kálium, vas és étkezési rosttartalma. Jó réz-, kalcium, triptofan, B2- és B6-vitamin forrás, és akad benne protein is. 
Jelentős mennyiségben tartalmaz még foszfort, cinket, folátot, B1-, B3-, B5-vitamint és biotint (H-vitamin).

Zöld leveleit a spenóthoz hasonlóan készíthetjük el. Gyakorlatilag minden olyan ételhez remek, amit spenóttal készítünk, szaporább a tisztítása, mint a spenóté, és még a szárát is felhasználhatjuk. Kínai kel, spárga, rebarbara, ezeket mind helyettesíthetjük a mángold ropogós szárával. Keverhetjük zöldsalátákhoz nyersen is. Kis fokhagymás vajon megpárolva, tejszínnel a levélmángold kiváló körete halaknak, húsoknak. Burgonyával is keverhetjük. A parajhoz hasonlóan túróval gazdagítva különféle rakott tésztákat, sós lepényeket is tölthetünk vele. A levélnyélből kis előfőzés után készülhet saláta, vagy ha köretet ennénk, főzzük meg a mángoldszárat, és lecsöpögtetés után forgassuk át fokhagymás vajon. A levélnyélből üdítő italokat, kompótot és süteményeket is készíthetünk a rebarbarához hasonló módon.

Forrás: www.mindmegette.hu

Receptek mángolddal

Receptek spenóttal

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *