Lóbab

Zölden kifejtve és hüvelyesen, éretten a magjai fogyaszthatóak. Takarmánynak is kiváló.

Egyik legősibb kultúrnövényünk a pillangósok családjába tartozó lóbab. Őshazája Észak-Afrika. Az ókorban általánosan elterjedt és termesztett volt. A rómaiak terjesztették el egész Európában, ahol a középkorban egyeduralkodó babféle lett.

Elnevezések: Lóbab, Vicia faba L., Fabaceae

Nyugat-Európában és a Földközi-tenger menti országokban zöld hüvelyű állapotban is igen népszerű. A kifejlett, zsenge babszemekből kiváló saláta, püré, főzelék készíthető. Zölden vitaminokban és ásványi sókban gazdag. Érett magjából régebben lisztet őröltek vagy szárazbab-főzeléket készítettek.

A száraz magban sok a fehérje, és nukleinsavak, szabad zsírsavak is vannak benne. Az őszi zöldségfélék jó előveteménye, mert nitrogénnel gazdagítja a talajt. Nagy zöldtömegével zöldtrágyázásra is kiváló.

Fűszeres lóbab egy kétezer éves leírásból:
50 dkg lóbab, 2 dl fehérbor, 1 dl olívaolaj, 1 db nagy méretű póréhagyma, koriander, lestyán, szurokfű, édeskömény, bors, füstölt hal (fél doboz szardínia).
A sós vízben megfőzött babot lecsurgatjuk, a feldarabolt póréhagymát az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a fűszereket, fehérbort, szardíniát. A fűszeres mártást a babhoz adjuk és melegen tálaljuk.

Forrás: terebess.hu

Olaszok azt mondták, héjastul feldarabolva megpárolják és hagymás-zöldfűszeres paradicsomos ragut csinálnak belőle.

Receptek lóbabbal

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *