Lestyán

 

A lestyán (Levisticum officinale – orvosi lestyán) az zellerfélék családjába tartozó évelő fűszer-, és gyógynövény. Egyéb, népies elnevezései lecsihan, leustyan, levescsík, levestikom, levestököm, löböstök, lóstya.

Régebben a falusi kertekből nem hiányozhatott, mind friss, mind szárított állapotban egyaránt használták. Házi termesztésben nincs szükség nagy mennyiségre, mert intenív íze miatt csak keveset kell használni belőle. A középkorban nagyon elterjedt fűszernövény volt, szerencsére népszerűsége napjainkban visszatérőben van. Az erdélyi konyha elengedhetetlen fűszere a csombor mellett.

Vesekő, vesehomok kihajtására, ödémák megszüntetésére jó, kiváló vizelethajtó. Ha gyakran van gyomorégésünk, használjunk gyakran lestyánt. Serkenti az emésztést, de kismamák ne fogyasszák! Vese- és epekő elleni teák alkotórésze. Jó háziszer nikotin- és alkoholmérgezéseknél.

A leveleket a petrezselyemhez hasonlóan frissen apróra vágva tehetjük ételeinkbe. Régen halványított levélnyelét kissé fűszerezve, sózva finom csemegeként fogyasztották. A gyökeret reszelhetjük levesbe vagy salátába. Oroszországban a gyökérből cukrozot lekvárt főznek, így teszik el télire. Pálinkába áztatott lestyánmaggal étvágygerjesztő italt készíthetünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *