Krumpli

A burgonya (Solanum tuberosum), a köznyelvben krumpli, tájnyelvi nevén kolompér, krompé vagy pityóka, keményítőben gazdag gumójáért világszerte termesztett növény.  Több ezer fajtája ismert. Peru és Chile hegyvidékén őshonos, ott már kb. 5000 éve termesztik. Európába először az 1540-es években került, a 16-17. században spanyol, portugál kereskedők elterjesztették Ázsiában és Afrikában is. Ausztráliába az angolok vitték a 18. században. A legfontosabb termesztett, nem gabona növény, melyet becslések szerint ma világszerte 192 000 km²-en termesztenek burgonyát.

Termesztésben egyéves, de természetes élőhelyén évelő, gumójával áttelelő növény.

Fogyasztani kizárólag a gumóját szabad: a virágából keletkező bogyókban, a növény felszíni zöld részeiben, valamint a burgonyagumó „szemeiben” (rügyeiben) és a napon (fényben) tartott gumó megzöldülő héjában méreganyagot (szolanint) fejleszt.

Kalóriatartalma 1/3-a a kenyérének. Egy-egy kifejlett gumó normális tömege 40–200 g, és többnyire mintegy: 18% keményítőt, 1–2% fehérjét, 110–180 mg/kg B-vitamint, 700–1000 mg/kg C-vitamint, (tárolva a C-vitamin tartalom csökken), A- és K-vitamint, káliumot és további 10 féle ásványi anyagot tartalmaz.

Könnyen emészthető; és hűvösben tárolva jól és sokáig eltartható. Értékes összetevői akkor maradnak meg leginkább, ha héjában, egyben főzzük meg. Úgy tartják, hogy héjában főzve vagy sütve zöldség.
A kemény húsú fajták kiválóan főzhetőek, válasszuk ezeket, ha párolt vagy pirított krumplit, salátát készítünk. Más fajták, kevésbé ellenállóak főzés során, és kitűnőek levesbe, pürének, sült krumplinak vagy rakottnak. A lágy húsú fajták csőben sütve a legfinomabbak.

A nyers burgonyaszeletek nedve lágyítja, tisztítja a bőrt. Reszeléke enyhíti a szem körüli duzzanatokat, hűsíti a nap égette bőrt. Pépjével pattanásokat, aranyeres csomót kezelnek. Nedvével keléseket vagy forrázott sebeket gyógyítanak.

Forrás: wikipedia.org
Leírás a krumpli gyógyhatásairól

Receptek krumplival

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *