Körömvirág

Kolostorkertek gyógynövényét már a középkorban ismerték, hazánkban is előszeretettel termesztik. Egyéves, lágyszárú növény, szára és levelei nedvdúsak és ragacsos tapintásúak, sárga-narancssárga színváltozatokban létezik, hatásukat tekintve egyformák. A népi gyógyászatban virágostul, szárastul, levelestül gyűjtik és használják. A gyűjtést érdemes ragyogó napsütésben végezni.

Régebben esőjósként is ismerték, ha a virágok reggel hét óra után még csukva vannak, aznap eső lesz.

Virágszirmait ételek (rizs, hal, húsleves, krémsajt, joghurt, vaj, omlettek, tejes ételek, édes sütemények) fűszerezésére, színezésére használhatjuk, melyeknek sáfrány színt és enyhén csípős ízt kölcsönöz.

Külsőleg: fájdalomcsillapító, a belőle képzett alkoholos kivonatként a bekeményedett izmok lazítója. Olajával kenőcsök készülnek: arckrémek, bőrápolók.

Teáját rendszeresen fogyasztva úgy tartják, hogy javítja a keringést, csökkenti a magas vérnyomást, megnyugtatja a szapora szívverést, vértisztító hatású és elősegíti a sebek gyógyulását, csökkenti a gyulladásokat.  Az epetermelést és kiválasztást serkenti, ezzel a máj működését elősegíti.  A gyomor és a bél fekélyes betegségeinek az ellenszere, az emésztőrendszer görcseit és gyulladásait oldja, valamint azok hurutos megbetegedéseinél is hatásos. Erősíti a nyirokkeringést, vízhajtó hatású, köszvénynél segíti a méregtelenítést. Főzete és a belőle készült krém a problémás területre kenve segíti a hegek gyógyulását, lábgombásodás, vérömlenyek, öregkori májfoltok és a pigmentfoltok esetén is hatásos. Hüvelyi gombásodásnál ülőfürdő javasolt.

A körömvirág rák és rákszerű daganatok esetén is segíthet.

Tinktúra készítéséhez egy marék virágot áztassunk két hétig egy liter valódi pálinkába és tartsuk 20 fok körüli hőmérsékleten. Kenőcs készítéséhez két marék körömfüvet (szárát, virágját, levelét) vá­gjunk össze. Jó minőségű disznózsírból fél kilónyit melegítsünk fel forróra, tegyük bele a növényt, egy kicsit kevergessük és vegyük le a tűzről. Lefedve hagyjuk állni egy napot, majd folyósra melegítve szűrjük át kendőn. Friss levet is készíthetünk, ha a teljes növényt gyümölcscentrifugába tesszük.

Receptek körömvirággal

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *