Koriander

Ránézésre nagyon hasonlít a petrezselyemre, cigánypetrezselyemként, vagy kínai-, arab-, mexikói- petrezselyemnek is ismerik. Koriandromnak, zergefűnek, beléndfűnek, poloskaköménynek is hívják. A kori(ann)on szó a poloska szóból származik. Latin neve Coriandrum sativum. Amerikában cilantro a neve.

A Földközi-tenger vidékéről származik, az első ismert fűszernövények egyike. Már a Bibliában és a 5000 éves Ebers papíruszon is említik. Európában a 16. századtól termesztik.

Minden része ehető. A gyökerét főleg a thai konyha használja. A koriander szárított termését magnak nevezzük, egészben és őrölt formában is kapható. A friss levelet főleg Dél-Ázsiában, Kínában és Mexikóban használják.

A koriander az a fűszer, amit általában vagy nagyon utál valaki, vagy nagyon szeret. Mindenképpen érdemes termelni, mert egyrészt a káposztaféléket minden másnál jobban védi a kártevőktől, másrészt amikor virágzik rengeteg hasznos rovart vonz oda, ez is fontos a kert egyensúlyához.

Nagyon egészséges is: segíti az emésztést, segít megelőzni a fertőzéseket, megköti a nehézfémeket, segít a méregtelenítésben, tele van vassal, vitaminokkal, nyomelemekkel, sőt még afrodiziákumként is ajánlják.

Felhasználása:
Frissen használható friss petrezselyem helyett, vagy részben a petrezselymet kiváltva. Például főtt basmati rizsre szórva, sárgarépás vagy gombás ételekbe, paradicsomszószba téve.

A szárítás nem igazán jó a korianderzöldnek, nem tartja meg az ízét. A fagyasztás működik, úgy simán fel lehet használni.  A másik jó módszer koriander tartósítására a pesto készítés: az apróra vágott zöldet valamilyen jófajta olajjal szorosan kicsi, zárható üvegbe tuszkolni. Lehet valamilyen darált olajos magot is tenni bele, fenyőmag, dió, mandula vagy bármi. Így ha nem is egy évig, de pár hónapig hűtőben jól eláll. Ajánlott még a koriander salsa és a korianderes csatni is.

Receptek korianderrel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *