Kelkáposzta

A kelkáposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. sabauda) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. Már több mint ezer éve termesztik Európában. Olaszkáposzta néven is ismert, valószínűleg Savoya környékéről származik.

Gyökerei sekélyek, ezért jó víz- és tápanyag-ellátást kíván, bár a fejes káposztánál igénytelenebb. Egész évben jól tárolható. Íze annál jellegzetesebb, minél sötétebb a levele.

A leveleket forrázzuk le, hogy elvegyük az esetleges keserű mellékízt, erre a célra jó lehet még a főzővízbe tett kis cukor is. A forró víz segítségével megszabadulhatunk a laza levelek közé esetleg elbújt bogaraktól is.

Energiatartalma alacsony, csak 30 kcal/100 gr, ezért nagyon jól beleillik a különböző diétákba. Gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, A-, B-, C- és E-vitamin is van benne.  Nagyon gazdag rostokban, és vastartalma is kimagasló.
Ismert immunerősítő, gyulladásgátló hatása. Eleink fogfájásra kicsit összetörték sodrófával a leveleit, és ezzel borogatták a fájó fogak.

A néphit szerint kiválló csonterősítő, a szervezet remekül tudja hasznosítani a benne lévő magnéziumot és a kálciumot együttesen, valamint vérnyomás szabályozó hatása van a benne megtalálható kálciumnak és káliumnak együtt, valamint remekül hat a szabályos szívverésre, a szívműködésre. Jótékony vitamin és ásványianyag összetétele miatt úgy tartják, hogy többszöri fogyasztása után sokkal kiegyensúlyozottabbank érezzünk magunkat.

Kevésbé puffaszt, mint a fejes káposzta, jobban is emészthető, magasabb a fehérjetartalma. Passzol hozzá a kömény és a fokhagyma. Nagyon gyorsan megfő, édeskés ízét szinte mindenki szereti. Egyes kutatások azt igazolták, hogy minél tovább fő, annál erősebb lesz a tipikus káposztaszag, ezért is elég csupán néhány percig főzni.

Forás: mindmegette.hu, wikipedia

Receptek kelkáposztával

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *