Kelbimbó

latin név: Brassica oleracea convar. oleracea var. gemmifera
egyéb magyar nevei: bimbós kel vagy kelbimbó, brüsszeli káposzta
angolul: brussel sprouts
Származás: Az ókori Rómában már ismert vadkáposztából a 19. században Belgiumban nemesítették ki, emiatt angolul például „brüsszeli káposztának” (brussel sprouts) is nevezik

Növénytani jellemzők: A káposztafélék családjába tartozó kétéves növény, közvetlen rokona a fejes káposztának. Első évben hozza a főszáron a fogyasztásra alkalmas hajtásokat (bimbókat), második évben a becőtermést

Termesztése: Nem igényes növény, azonban leginkább a középkötött, kissé meszes talajokban termeszthető. Több kálit és kevesebb nitrogént igényel. Fény- és vízigényes, bár a káposztafélék közül leginkább szárazságtűrő. Az 5-6 hetes palántákat június elején kell kiültetni. Tápanyagigényes. A kisebb fagyokat jól bírja. A bimbós kel másodterménynek számít, mert viszonylag későn kerül a veteményeskertbe. Jó előnövényei a hüvelyesek és a jól trágyázott kapáskultúrák. Utána paprikát és más zöldségféléket vethetünk.

Az első fagyos napok után szedett kelbimbó édesebb, és káposztaíze sem annyira erős.

Táplálkozási jelentősége: Kiemelkedően magas C-vitamin tartalmát mélyhűtve és főzve is jórészt (50 mg/100 g) megőrzi. Gazdag K-vitaminban, folsavban, A-vitaminban, mangánban, élelmi rostokban, található benne kálium, B1-, B2- és B6-vitamin, E-vitamin, réz, vas és kálcium. Sok benne a szénhidrát és a fehérje.

kelbimbo

Felhasználása: A bimbókat mint mini káposztákat használhatjuk. Fedőleveleit szedjük le, ha nagyobbak a bimbók, akkor aljukat kereszt alakban vágjuk be, így hamarabb megpuhul.
A legtöbb ételt elkészíthetjük kelbimbóból is, ahol a recept kelkáposztát vagy kínai kelt ír.

Receptek kelbimbóval

Receptek kelkáposztával

Receptek kínai kellel

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *