Fodroskel

A fodros kel valószínűleg a Földközi-tenger keleti vidékéről származik. Mivel nagyon szívós növény – az erős fagyot és a nagy meleget is kitűnően bírja – a világ minden táján megterem.  A rómaiaknál akkora becsülete volt, hogy a termesztő biztosra vehette a sikert s a jólétet. Brémában 1545 óta rendszeresen rendezik meg a szokásos évi „zöldkáposzta-ünnepet”.

Angolul kale, cole vagy collards, a németül  Grünkohl, vagyis zöldkáposzta (Brassica oleracea convar. acephala)

A-, C-, B2-, B3-, B6- és E-vitamint, folsavat, kalciumot, foszfort, káliumot, mangánt, bioflavinoidokat, vasat, cinket, glükozinolátokat és rostot tartalmaz. Antioxidáns, rákmegelőző, energiaszintnövelő és stresszűző hatású. Méregteleníti a szervezetet.
A fodros kel igen értékes zöldség –  jót tesz a szemnek, gátolja a csontsorvadást, rákmegelőző hatást is tulajdonítanak neki. 100 grammjában 33 kcal van.

Elkészítéskor a hő hatására igen erős szaga lesz. Ennek az az oka, hogy enzimek aktiválódnak, s kéntartalmú molekulákat bontanak le. Egyidejűleg azonban aromamolekulák is keletkeznek: a tapasztalat szerint a viszonylag hosszú párolás lágyítja az ízét. Ilyenkor 40-60 percig párolják, készülhet kuktában is. Egyes vidékeken szódabikarbónát tesznek a főzővízbe, gyorsítva a puhulást.
Szokták azonban roppanósabbra is készíteni. Ilyenkor a blansírozás után csupán valamilyen zsiradékon – olívaolajon, vajon, szalonna vagy pancetta kiolvasztott zsírján – párolják, s itt el is készül.

Itália egyes vidékein szokták édesköménnyel kombinálni, citrommal és fokhagymával aromatizálni. Megjelent a csúcsgasztronómiában is- például hal vagy kacsacomb kísérőjeként, s van szakács, aki homárhúshoz adja árpagyöngyrizottóba keverve. Mindenkinek érdemes magának kikísérleteznie, melyik íz/áállag konstelláció a megfelelő egy adott tányérhoz.

Forrás: www.izletes.hu  Foto: lan-S, Flickr, Bűvös szakács

A legtöbb kelképoszta recept elkészíthető fodroskelből is.

Receptek fodroskellel

Receptek kelkáposztával

2 Responses to Fodroskel

 1. Vasánszki Ágnes szerint:

  Azt szeretném megtudni, Magyarországon termelnek-e valahol fodroskelt? Hol lehetne hozzájutni? Én Győrben élek, de ezen a vidéken hiába keresem, pedig rendszeresen szeretném fogyasztani! Segítségüket előre is köszönöm!

  • mmkriszti szerint:

   Kedves Ágnes!

   Igen, a Háromkaptár kertben terem fodroskel, a közösség tagjai rendszeresen kapnak ilyen zöldséget is.
   Sajnos jelenleg Győrbe nincs szállítás.

   Érdeklődését köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *