Feketegyökér

latin név: Scorzonera hispanica
egyéb magyar nevei: spanyol pozdor, pozdor, téli spárga
angolul: Black salsify, németül: Schwarzwurzel
Származás: Dél-Európa

Növénytani jellemzők: Évelő növény, hosszú (25-30 cm-re is megnövő) egyenes gyökereit fogyasztjuk. Levele lándzsás, enyhén szőrözött. Élénksárga fészekvirágzata késő nyártól késő őszig nyílik.

Termesztése: Októbertől áprilisig terem, jól tűri a hideget.
Magját tavasszal, márciusban vetjük mélyen megmunkált, előző évben trágyázott földbe, 30-40 cm-es sortávolságra (a nagy sortávolságnak a kiszedésnél lesz jelentősége), 2-3 cm mélyen. Hidegtűrő növény, már 10 °C körüli hőmérsékleten csírázni kezd, de nagyon lassan fejlődik, a tavasszal vetett sorokat nyár elején tudjuk csak ritkítani, ekkorra viszont a fejlettebb növény már elviseli a nyári meleget is. Novemberre a gyökerek elérik a megfelelő nagyságot, de a gyökér jól tűri a fagyot, így akár egész télen is a földben hagyhatjuk, télen fagymentes időben illetve kora tavasszal szedhetjük. Kiszedése nagy odafigyelést igényel és nehéz munka, a sorok mellett mély (akár 40-50 cm) árkot ásunk, és a hosszú gyökereket az árokba döntve tudjuk sérülés nélkül kiszedni őket. Az óvatosság oka, hogy törött, sérült gyökérből kiszivárog a tejnedv, amitől sokat veszít értékéből, ízéből.

Táplálkozási jelentősége: B1 és B2 vitamint, sok ásványi sót: kalciumot, vasat, foszfort, káliumot tartalmaz.

Úgy tartják, hogy segíti a sebgyógyulást, jót tesz az agyműködésnek és a koncentrációnak. Könnyen emészthető és nagyon kevés benne a szénhidrát, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Jó csontritkulás és köszvény ellen. Nyugtató, lazító hatása miatt érdemes vacsorára fogyasztani.

Felhasználása: a fekete héjától megtisztított gyökérét használhatjuk nyersen vagy párolva salátáknak, rakott vagy csőben sült főételként vagy köretként, illetve levesnek. Az íze valóban hasonlít a fehér spárgáéhoz, de édeskésebb, ne fűszerezzük túlzottan, hogy érvényesüljön különlegesen finom aromája.

Receptek feketegyökérrel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *