Cukorborsó

A cukorborsó majdnem ugyanaz, mint a zöldborsó, a magok viszont kisebbek benne, és mint a neve is sejteti, ez az egyik legédesebb fajta borsó. A terméshüvely belső, rostos rétege hiányzik, hüvelyestül fogyasztják.

A borsó az egyik legősibb kultúrnövény, régészeti leletek szerint már Kr. e. 6000 évvel is termesztették. Több mint 250 fajtája létezik. A magyar borsó szó török eredetű. A középkorban nagy mennyiségben termesztették, de inkább állati takarmányként használták, a tehén teje nagyon jó ízű lesz, ha zöldborsót fogyaszt.

Elnevezések: cukorborsó, Pisum sativum, snow peas, mangetout (edd meg egyben)

Tisztítása hasonló a zöldbabéhoz, a két végét levágják és a “szálkát” lehúzzák róla. Ezután maradhat egyben, vagy darabolni is lehet, ahogy tetszik.

Készülhet belőle főzelék, párolva lehet köret, vagy levesbe is kerülhet. Gyakran használják wokban készült ételekben.

Bővebb leírás a borsókról itt.

Receptek cukorborsóval

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *