Csicsóka

Csicsóka

latin név: Helianthus tuberosus
egyéb magyar nevei: tótrépa, csókapityóka
angolul: Jerusalem artichoke, sunchoke németül: Topinambur
Származás: Észak-Amerika

Receptek csicsókával

Növénytani jellemzők: Évelő, fészkesvirágzatú növény, a napraforgó rokonságába tartozik. Gumói a földben áttelelve minden évben kihajtanak. Magas, akár 2-3 méteres száron szórt állású, szíves tojásdad levelei vannak, élénksárga, a napraforgóra hasonló, de kisebb és egyszerűbb virágai nyár végén-ősszel nyílnak. A mi éghajlatunkon a késői virágzás miatt a magok már nem tudnak kifejlődni, így magról nem tudunk csicsókát szaporítani. Gumóját 7-8 cm mélyen, 50-

Termesztése: mi éghajlatunkon a késői virágzás miatt a magok már nem tudnak kifejlődni, így magról nem tudunk csicsókát szaporítani. Gumóját tavasszal vagy kora ősszel 7-8 cm mélyen, egymástól 50-60 cm-re fészkekbe helyezzük el. Minden évben ki fog hajtani, áttelepítése, kiirtása szinte lehetetlen feladat, úgyhogy a helyét jól tervezzük meg. Gyorsan nő, bokrosodik, kiszorítja a gyomokat, ezért év közben nem lesz sok dolgunk vele. Rossz talajt és szélsőséges időjárási körülményeket is elvisel, de a 4-5 évenkénti szervestrágyázást, aszályban a locsolást azért meghálálja. A gumókat a szár és levelek elszáradása után, októbertől kezdhetjük felszedni, télen is a talajban maradhat és fagymentes napokon szedhetünk belőle. Mindig annyit szedjünk amennyit fel is tudunk használni, mert tárolni nem lehet, a gumó felszedve romlik, fonnyad.

Táplálkozási jelentősége: C és B2 vitamin, niacin, kalcium, foszfor, magnézium, cink tartalma jelentős. A benne található élelmi rost, az inulin cukorbetegségben, anyagcserezavarokban segít helyreállítani a szervezet egyensúlyát. Szénhidráttartalma alacsony.

Felhasználása: ne várjuk tőle, hogy a krumplit helyettesíteni fogja, az íze egy kicsit sem hasonlít arra, inkább a napraforgómagra és az articsókára emlékeztető kicsit diós, földes íze van. Nyersen, magában vagy kevert salátákban is finom, de főzve is sokoldalúan használhatjuk levesekben, köretként vagy egytálételekben.

Receptek csicsókával

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *