Cékla

Bár külsőleg egyáltalán nem hasonlítanak egymáshoz, a mángold és a cékla közeli rokonok. Mindkét növény őse a tengerparti mángold, amely a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán partvidékein nőtt vadon.

A cékla cukorban gazdag gyökérzöldség (100 g-ban 8-10 g, elsősorban szacharóz), s energiatartalma is viszonylag magas (40-45 kcal). Változatos ásvány- és vitamintartalmának köszönhetően a cékla értékes zöldség. A céklában sokfajta és bőséges mennyiségű ásványi anyag és nyomelem található. Vitamintartalma is jelentős (elsősorban B vitaminokat tartalmaz, s C vitamint: 100 g-ban 5-10 mg). Rostjai elősegítik a cukor fokozatos felszívódását, és stimulálják a bélműködést. A főtt cékla könnyebben emészthető, mint a nyers (ha nyersen kívánjuk fogyasztani, reszeljük nagyon finomra).

A nyers cékla a hűtőben akár egy hétig is eltartható. A főtt céklát hermetikusan lezárt dobozban néhány napig a hűtőszekrény zöldséges rekeszében tárolhatjuk. A főtt céklát le is fagyaszthatjuk. Ha hosszabb ideig (nyolc hónapig) szeretnénk tárolni, fagyasztás előtt a céklát karikázzuk föl! Ha nyers céklát vásárolunk, nyersen lereszelve vagy apróra vágva ízletes salátát készíthetünk belőle. Ha főzni akarjuk, sose hámozzuk meg, hogy szép színét megőrizzük! A főtt céklát még melegen érdemes megtisztítani és meghámozni, vagy levében hagyjuk kihűlni. A nyers céklát tegyük forrásban lévő sós és enyhén ecetes vízbe, s addig főzzük, míg megpuhul. A főzésidő akár két és fél óra is lehet (vagy kuktában átlagosan fél óra). Ha ellenőrizni akarjuk, vajon megfőtt-e, szúrjunk a céklába villát, vagy ha nem akarjuk, hogy veszítsen a levéből, akkor dörzsöljük meg a szár körüli héjrészt, vajon könnyen lejön-e. Süthetjük is, a cékla kimondottan finom, ha sütőben készítjük el 170 fokon (5-ös fokozat).

A cékla gyökere és levele egyaránt fogyasztható, sőt, mindkettő szinte ugyanannyi hasznos tápanyagot tartalmaz. A céklalevél nem csak egészséges, de rendkívül jól mutat a salátákban is.

Úgy tartják, hogy a cékla segít a vérképzésben, kiváló többek között a bőrbetegségek kezelésére, fáradtság ellen, hólyagpanaszokra, keringési rendellenességekre, a klimax tüneteinek enyhítésére, májpanaszok kezelésére, menstruációs zavarokra, a nyirokrendszer zavarainak kezelésére, szempanaszokra (mint például a szemfáradás vagy szürkehályog), szív-, és vérnyomás rendellenességeinek kezelésére, valamint vesepanaszokra egyaránt. A várandósság ideje alatt is ajánlott a fogyasztása.

Forrás: mindmegette.hu

Receptek céklával és a cékla tartósítása

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *