Növényhatározó


Articsóka
Az articsóka (Cynara scolymus) szubtrópusi eredetű évelő bogáncsféle, hazánkban még nem igazán elterjedt növény. Legnagyobb elterjedése jelenleg a Fölközi-tenger vidékén van, ahová feltételezhetően arab közvetítéssel került a Közel-Keletről. Az ókori
Borágó
A borágó (Borago officinalis L.) a borágófélék (Boraginaceae) családjába tartozó fűszernövény; a magyar népnyelv uborkaszagú fűnek is nevezi. További népies nevei: borrach, borrágó, borvirág, báránynyelv, hegyes útifű, kerti ökörnyelv, pirítófű, üröm
Borsikafű (csombor)
A borsikafű vagy ahogyan Erdélyben nevezik, csombor egy régről ismert fűszernövényünk.  Népies nevei még a csombord, csomborbors, hurkafű, kerti izsópfű, kerti méhfű, pereszlén. Nevezik még bécsi rozmaringnak, borsfűnek, borsos szatorjának,  és hurka
Cékla
Bár külsőleg egyáltalán nem hasonlítanak egymáshoz, a mángold és a cékla közeli rokonok. Mindkét növény őse a tengerparti mángold, amely a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán partvidékein nőtt vadon. A cékla cukorban gazdag gyökérzöldség (100 g-ba
Citromfű
"A nyugalom gyógynövénye" Más elnevezések:  mézfű, méhfű, citromszagú melissza, orvosi citromfű, igaz nádrafű, macskaméz, Melissa officinalis A latin névben szereplő melissa (méz) szó görögül azt jelenti “méh” és valóban, Vergilius óta tudjuk,
Csicsóka
latin név: Helianthus tuberosus egyéb magyar nevei: tótrépa, csókapityóka angolul: Jerusalem artichoke, sunchoke németül: Topinambur Származás: Észak-Amerika Receptek csicsókával Növénytani jellemzők: Évelő, fészkesvirágzatú növény, a napraforgó
Csírák
A csírák könnyen emészthető táplálékok, és tápanyagokban különösen gazdagok. Mivel minden mag csírája más ízű, más tápanyagban gazdag, érdemes minél többfélét étrendünkbe iktatni. Ez történik, amikor a mag csírává alakul A csíráztatás során a mag
Cukkini
A cukkini a tök, a sárgadinnye és az uborka unokatestvére. Latin-Amerikában (Guatemala, Mexikó) már több száz éve ettek cukkinit, ami Kolumbusz Kristóffal került Európába, ahonnan azután a hódítók (Portugália, Spanyolország) jóvoltából vált ismertté
Cukorborsó
A cukorborsó majdnem ugyanaz, mint a zöldborsó, a magok viszont kisebbek benne, és mint a neve is sejteti, ez az egyik legédesebb fajta borsó. A terméshüvely belső, rostos rétege hiányzik, hüvelyestül fogyasztják. A borsó az egyik legősibb kultúrn
Édesburgonya (Batáta)
Közép-amerikai eredetű zöldség, a szulákfélék nemzetségébe tartozik. Spanyol nyelvterületen batáta, Mexikó környékén camote, Polinéziában, Óceániában kumara. Amerikában nagyon népszerű, a hagyományos Hálaadás napi nagy pulykamenü elhagyhatatlan köret
Édeskömény
A magyar kulináris hagyomány ánizskapor, római kapor, olasz kapor, bécsi kapor, sőt a teljes káosz érdekében német kömény, főnigli és venkel néven is ismeri. Több ezer éves jelenlétét jól bizonyítja, hogy a görög mitológia szerint Prométheusz az O
Feketegyökér
latin név: Scorzonera hispanica egyéb magyar nevei: spanyol pozdor, pozdor, téli spárga angolul: Black salsify, németül: Schwarzwurzel Származás: Dél-Európa Növénytani jellemzők: Évelő növény, hosszú (25-30 cm-re is megnövő) egyenes gyökereit fog
Fodroskel
A fodros kel valószínűleg a Földközi-tenger keleti vidékéről származik. Mivel nagyon szívós növény - az erős fagyot és a nagy meleget is kitűnően bírja - a világ minden táján megterem.  A rómaiaknál akkora becsülete volt, hogy a termesztő biztosra ve
Hagyma
A liliomok családjába tartozó hagyma történelme - ha nem is egyidős az emberiségével - de igen régmúltra tekint vissza. Időszámításunk előtt 5000 körül az emberiség már nem csak a vadhagyma ízével ismerkedett meg, hanem termesztette is. A hagyma több
Kakukkfű
A kakukkfű (Thymus) kb 350 örökzöld, talajtakaró vagy boltozatos alakú cserje, félcserje, vagy fásodó tövű, fűszeres illatú évelő faj, hibrid faj összefoglaló neve. Európa, Ázsia és Észak-Afrika mérsékelt övi területein honosak. Népies nevei: balzsam
Kelbimbó
latin név: Brassica oleracea convar. oleracea var. gemmifera egyéb magyar nevei: bimbós kel vagy kelbimbó, brüsszeli káposzta angolul: brussel sprouts Származás: Az ókori Rómában már ismert vadkáposztából a 19. században Belgiumban nemesítették ki
Kelkáposzta
A kelkáposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. sabauda) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. Már több mint ezer éve termesztik Európában. Olaszkáposzta néven is ismert, valószínűleg Savoya környékéről származik. Gyö
Kínai kel (hosszú kel)
Háromszor annyi fehérjét tartalmaz, mint a fejes káposzta. Sok C-vitamint, ásványi só és karotin is van benne. Fehérjéje könnyen emészthető, nem puffaszt. Íze a fejes káposztáéra emlékeztet, de gyengébb, kevésbé karakteres. Felhasználhatjuk salátának
Köles
Földünk népességének jó része alap táplálékként fogyasztja az évezredek óta termesztett, egészséges kölest. Legalább hetente egyszer javasoljuk fogyasztani mi is, mert olcsó és rendkívül egészséges gabonaféle, mely ráadásul nem tartalmaz glutént.
Koriander
Ránézésre nagyon hasonlít a petrezselyemre, cigánypetrezselyemként, vagy kínai-, arab-, mexikói- petrezselyemnek is ismerik. Koriandromnak, zergefűnek, beléndfűnek, poloskaköménynek is hívják. A kori(ann)on szó a poloska szóból származik. Latin neve
Körömvirág
Kolostorkertek gyógynövényét már a középkorban ismerték, hazánkban is előszeretettel termesztik. Egyéves, lágyszárú növény, szára és levelei nedvdúsak és ragacsos tapintásúak, sárga-narancssárga színváltozatokban létezik, hatásukat tekintve egyformák
Krumpli
A burgonya (Solanum tuberosum), a köznyelvben krumpli, tájnyelvi nevén kolompér, krompé vagy pityóka, keményítőben gazdag gumójáért világszerte termesztett növény.  Több ezer fajtája ismert. Peru és Chile hegyvidékén őshonos, ott már kb. 5000 éve ter
Lestyán
  A lestyán (Levisticum officinale - orvosi lestyán) az zellerfélék családjába tartozó évelő fűszer-, és gyógynövény. Egyéb, népies elnevezései lecsihan, leustyan, levescsík, levestikom, levestököm, löböstök, lóstya. Régebben a falusi kert
Levendula
Európába a Rómaiak hozták be, az ókorban ez a növény a szépségápolás meghatározó növénye volt. A középkorban már kolostorkertekben termesztették hazánkban is, az 1920-as években Tihanyban telepítették az első levendula ültetvényt, Franciaországból ho
Lilakáposzta, vöröskáposzta
A vörös káposzta az egyik legegészségesebb zöldség. A vörös káposzta vagy lila káposzta ízében hasonló, de enyhébb, szerkezetében hasonló a zöld káposztához, azonban antioxidánsokban jóval gazdagabb. Magas az A, K, B és C -vitamin tartalma, ugyanakko
Lóbab
Zölden kifejtve és hüvelyesen, éretten a magjai fogyaszthatóak. Takarmánynak is kiváló. Egyik legősibb kultúrnövényünk a pillangósok családjába tartozó lóbab. Őshazája Észak-Afrika. Az ókorban általánosan elterjedt és termesztett volt. A rómaiak t
Mángold
Levélmángold, bordás mángold, salátarépa, fehér cékla néven találkozhatunk a mángolddal. Igen régi kultúrnövényünk, a 17. századtól széles körben termesztették. A répafélék családjába tartozó díszzöldség. Ázsiában több ezer éve termesztik. Őse valósz
Mizuna saláta (mustárspenót)
A mizuna ismert még mizumaként, mustárspenótként, nameniaként és kiotói vízizöldként is, de gyakran emlegetik sárkányfogó saláta néven is. A káposztafélék családjához tartozó mizuna kínai eredetű, mégis Japánban terjedt el igazán. Aromás, kissé bo
Oregano - szurokfű
Egész Európában ismerik és használják, de fűszerként főleg a mediterrán konyhára jellemző (gyakran bazsalikommal és rozmaringgal kombinálva).  Hazánkban is gyakori, a száraz gyepek, hegyoldalak és erdőszélek növénye. Leginkább a meszes talajokat kedv
Paradicsom
A paradicsom a burgonyafélék családjába tartozó növény Mexikóból és Közép-Amerikából származik, s Európában csak a XVI. század után vált ismertté. Francia „tomate” elnevezése az azték eredetű „tomatl” szóból született, míg Olaszországban „aranyalmána
Pasztinák
latin név: Pastinaca sativa egyéb magyar nevei: paszternák, fehérrépa, olaszrépa angolul: parsnip németül: Pastinake Származás: Eurázsia Receptek pasztinákkal Növénytani jellemzők: kétéves növény (magokat a második évben, július körül hoz), fe
Petrezselyem
Vad alakjai a Földközi-tenger környékén nőnek, főként a források környékén, patakok nyirkos partján, köves, kavicsos területeken. A latin petroselium név a görög petrosz (szikla, kő) és a szelion (növény) szavak összeolvadásából jött létre. A rómaiak
Rozmaring
A rozmaring (Rosmarinus officinalis) az árvacsalánfélék családjába tartozó Rosmarinus nemzetség növényfaja, fűszer- és gyógynövény. Dél-Európában honos, de nálunk is újra kedvelt. A kámforra emlékeztető keserű, aromás fűszert az örökzöld bokor levele
Sárgarépa
Ősi formája - a vad murok - nálunk a réteken, legelőkön, szántóföldeken gyakori gyom. Valószínűleg az i. sz. 1. század óta szerepel az emberiség étlapján. Korábban a pasztinák töltötte be azt a szerepet, amit most a sárgarépa.  Az első írásbeli emlék
Sóska
A Kárpát-medencében őshonos, vadon is előforduló növény remek immunerősítőszer. A sóska (Rumex acetosa) a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozó, évelő, lágyszárú növény. Népies neve: bábikó, rekenye Egész Európában őshonos, de megtalá
Spenót
A spenót talán a Kaukázusból vagy Afganisztánból származik, de az is lehet, hogy perzsa eredetű növény: a világnak azon a részén még mindig magától megterem. A spenótot az ókori görög és római civilizációban nem ismerték. Az arab orvosok pépes boroga
Sütőtök
A sütőtököt az Antarktisz kivételével minden földrészen termelik és fogyasztják. A sütőtök őshazájaként egyes források Észak-Amerikát, mások Közép- és Dél-Amerika trópusi vidékét említik, kedvező élettani hatásait az indiánok is ismerték, kígyómarást
Szárzeller
Szárzeller, halványított zeller, sok helyen tévesen halványítózellerként ismert. A növekedésben lévő - eleve a szokásosnál mélyebbre vetett - zellerszárat fokozatosan földdel betakarják, s mert kevés napfény éri, a színe és az íze is kevésbé lesz erő
Tárkony
Ázsiából és a Távol-Keletről került Európába. Hazánkba valószínűleg már a honfoglalók is magukkal hozták, de igazából a 16-17. századtól használt. Európában napjainkban leggyakoribb a francia tárkony, de előfordul orosz, német tárkony is. Íze haso
Tarlórépa
A tarlórépa a legrégebben termesztett zöldségeink közé tartozik, mely sokféleképpen elkészíthető, fogyasztható. Neve arra utal, hogy a gabonák lekerülése után a tarlóba vetették. Hajdani elterjedtségének oka, hogy termesztése rendkívül egyszerű, négy
Tatárhagyma
A metélőhagymával és a medvehagymával rokon hagymaféle. Enyhén csípős íze  az újhagymára és a fokhagymára emlékeztet. További elnevezések: kínai metélőhagyma, chinese leek, ku csai, kow cho, metélőfokhagyma, garlic chives, Chinese chives, Allium t
Torma
A tormát (Armoracia rusticana) eredetileg gyógynövényként termesztették, csak később vált kísérő étellé, ízesítővé. A Volga és a Don környékéről származik, ma is az életerő jelképe azon a vidékeken. Állítólagos bélféreg űző hatása miatt a középkorban
Uborka
Az uborka vagy népiesen ugorka, Cucumis sativus. A növény ázsiai eredetű: a Himalája déli lejtőiről származik. Már 3000-4000 évvel ezelőtt is termesztették. Az ókori görögök és rómaiak is használták. Magyarországon a 13. században jelent meg. &
Zöldbab
Peruban és Mexikóban már több ezer évvel ezelőtt termesztették. Francia elnevezése (haricot) azték nevéből, tehát az "ayacolt" szóból ered. 1542-ben a híres botanikus, Fuchs írta le nagy pontossággal a növényt. A babot sokáig csak szemesen, frissen v
Zöldborsó
Magyarországon nagyon sok borsó terem, aminek csupán néhány százalékát fogyasztjuk frissen, a többi pár órán belül lefagyasztásra kerül. Azon kevés zöldségfélék egyike, amit a gyerekek többsége is megeszik! A borsó az egyik legősibb kultúrnövény,
Zsálya
Fűszernövényként is használatos, de a zsálya valódi gyógynövény, latin neve (Salvia), gyógyítást jelent. Izzadásgátlóként, tartósítóként, sebek kezelésére, emésztés serkentőként, és szájüregi problémák esetén hatásos, gyulladásgátló, baktériumölő és