Zöldcsütörtök

A Húsvétot megelőző Nagyhét csütörtökjét nevezik Zöldcsütörtöknek. Ezen a napon volt az utolsó vacsora, és Judás árulása.

A “zöld” csütörtök név pontos eredete nem ismert, lehetséges, hogy a német nyelvterületen a “greinen” ami zöldet jelent a “weinen”, azaz sírni szóból módosult. Lehetséges, hogy a Húsvétot megelőző böjt miatt ettek zöld ételeket.

A néphagyomány szerint Zöldcsütörtökön zöld színű ételt kell enni. Ha lehetőség van rá, akkor friss salátát, spenótot, zsenge csalánt, vagy bármi olyat, ami most termett. Hagyományos fogás a spenótfőzelék tükörtojással, a sóskafőzelék krumplival. Bármilyen zöld étel megfelelő, fodroskel, zöldsaláta, medvehagyma, brokkoli vagy bármilyen zöld fűszer.

Receptek fodroskellel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *