Gyógyító káposzta recept a XVII. századból

Az egészségtudatos táplálkozásról tanúskodik az erdélyi főúrnak, Bethlen Miklósnak (1642-1716) Önéletírása. Szerinte nem divatos diétákat kell követnünk, hanem saját magunkat figyelni. Az állatokat állítja elénk példának ebben a kérdésben, mert ők ritkán betegek, ha mégis valami bajuk van, ösztönösen tudják, hogy mit kell enniük a gyógyuláshoz. Meggyőződése nem avult el, napjainkban sokan gondolják úgy, hogy a magára odafigyelő ember érzi, hogy mi az az étel, amit ennie kell és mi az, ami ártalmas az egészségére. Persze van olyan betegség, amit ezzel sem lehet elkerülni, Bethlen ilyen esetben a természet ajándékaiban rejlő orvosságokban kereste a megoldást. Azt írja: „Majd minden betegségemben a hajdúkáposztán kaptam életre. Nagy nátha-hurutban, erős hagymáz, forró hidegben, orbáncban próbáltam a sós nyerskáposztát pecolajjal, de ecet nélkül, jól megettem; savanyú vizet vagy csak tiszta forrásvizet, néha megnádmézelve, gyakrabban anélkül, néha kávét, de bort sohasem, jó bővön ittam rá, kivált este; bétakarództam, aluttam s meggyógyultam utána, melyen a doktorok először csudálkoztak, de azután magok is az én meleg májom s hév természetemhez képest igen jónak találták.”

Forrás: Régi receptek nyomában

Kovászolt káposzta recept

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *